Bedrijfsleider van HIT eten & drinken Sandra Grisél en Winni Boetje van Meiden met Smaak. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Welkome afwisseling in coronatijd: culinaire wandeltocht langs lokale proeverijen. In veel steden kan het al langer, maar nu kunnen ook wandelaars in Capelle en Nieuwerkerk aan den IJssel hun culinaire hart ophalen én werken aan hun stappen. Een Take Away Smaakwandeling leidt langs verschillende lokale horecazaken voor een gerechtje.

Wandelingen langs restaurants voor een afhaalhapje: het is een populaire bezigheid in coronatijd. Verschillende initiatieven popten eerder op. Zoals een chique variant langs sterrenzaken in Rotterdam, verscheidene routes dwars door de Maasstad en loopuitjes langs de Rotte. ,,Waarom niet ook meer lokaal?’’, zegt Winni Boetje (49) van cateringbedrijf Meiden met Smaak uit Moordrecht, die nu verschillende tochten langs horeca in de regio organiseert. Voor corona hield het bedrijf al borrelwandelingen, met stops bij restaurants en cafés. Lachend: ,,Die borrelwandelingen liggen nu op zijn gat, om het zo maar te zeggen.’’

Zeven kilometer
Maar gerechten afhalen, kan nog wél. Hapjes zoals gekonfijte kalfssukade in een crème van zoete aardappel, rode peper en sereh en krokante hazelnoot. Een gehaktlolly met mini brioche stoofvlees. Een proeverijtje van verschillende brownies en blondies. En een pompoen-zoete aardappelsoep, somt Boetje op.

De eerste wandeling van zeven kilometer voert aankomende zaterdag door Nieuwerkerk langs Brasserij de Berg, HIT eten & drinken, De Keuken van Heemels en Tapas en Wijnbar van ‘S. De week daarna loopt de route op zondag 25 april langs het Capelse Brownies&downieS en Restaurant De Roode Leeuw naar HIT eten & drinken en Restaurant De Dames op Leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk. Boetje: ,,De horeca is er blij mee en mensen vinden het leuk om wat te doen.’’

Helemaal vol
Animo is er in ieder geval. De wandeling door Nieuwerkerk van aankomende zaterdag zit al vol. Liefhebbers moeten van tevoren een ticket bestellen, waarmee ze bij de restaurants een take-away hapje krijgen. De route langs de horecazaken bepaalt iedereen zelf. Er wordt gewerkt met twee tijdsblokken om te spreiden.

,,Je loopt met zijn tweeën, of met je gezin’’, legt Boetje uit. Ook stuurt Meiden met Smaak van tevoren een mailtje met de coronamaatregelen en wijst erop een extra ommetje te lopen als het druk is bij een locatie.

Op zaterdag 24 april en zondag 25 april zijn er ook nog twee wandelingen rond de Zevenhuizerplas, met hapjes van Restaurant Guay, Beachclub Project 7, Restaurant De Strandgaper en L’Italiano Ristorante & Pizzeria. Ook zijn er al plannen voor tochten door andere dorpen in de omgeving, zoals in de Krimpenerwaard.

Welkome afwisseling
,,Er is nu zo’n boost in het wandelen. Dit is een leuke combinatie’’, zegt Boetje. En voor de thuiszitters is het een welkome afwisseling, nu veel activiteiten al geruime tijd onmogelijk zijn vanwege corona. ,,We krijgen zulke leuke reacties.’’

Bedrijfsleider Sandra Grisél van HIT eten & drinken is enthousiast. ,,Je kunt hier een heel mooie wandeling maken en mensen willen eruit.’’ Het restaurant bij de golfbaan van Hitland is nu, net zoals alle horeca, alleen open voor afhaal. ,,Golfers kunnen wat drinken en een broodje afhalen. En als het lekker en mooi weer is, steken we in het weekend de barbecue aan. Dan komt de hamburger van de Egg.’’

Over terras rennen
Toch valt het zwaar. ,,Als je kijkt naar hoe we er normaal voor zouden staan in deze periode, jeetje. Dan rennen we met drie man personeel over het terras om iedereen te voorzien van een hapje en een drankje. Vooral met partijen, evenementen en groepen die komen eten. Het is echt een mega groot verschil.’’

Daar valt niet tegen op te boksen met afhalen en take away-wandelingen. ,,Maar het is leuk dat er weer reuring is. Door mee te doen aan dit soort dingen voelt het alsof je weer lekker bezig bent, dat je je beroep horeca uitvoert. En je kunt mensen voorzien van iets leuks.’’

Link naar artikel AD